CARNAVAL A LA BARQUETA

Carnestoltes, nom en que s’anomena habitualment en els Països Catalans, és la gran festa que des de fa molts anys es celebra a diversos països del món uns dies abans de la Quaresma i que va néixer per poder gaudir de tot allò prohibit de dejunis de tota mena i de seguiment estricte de normes.

Els orígens han anat desapareixent, tal com passa amb altres festes, que es van transformant en el temps. El que sí queda és la festa: la transgressió de les normes, el disfressar-se, etc., cosa que ara gaudim infants i adults.

A La Barqueta, al tractar-se d’infants molt petits, cal anar poc a poc, com amb totes les altres propostes de la vida que les nenes i els nens van vivint i aprenent. És per això que des de l’escola no volem homogeneïtzar aquestes dates, fent que tots els infants vagin disfressats i a  més del mateix, sinó que tal i com venim fent durant l’estada dels infants a l’escola, els hi donem la possibilitat de disfressar-se, pintar-se la cara, transformar-se i viure aquesta tradició tan arrelada de la manera que cada infant vulgui triar. 

En aquestes edats els infants estan construint la imatge d’ells mateixos, la seva identitat i la seva autoestima, i dels qui estan al seu voltant. I moltes vegades no se senten còmodes amb la imatge transformada dels seus cossos amb les disfresses, o els fa vergonya, o no ho entenen bé. D’altres però, en gaudeixen, i per aquesta raó intentem fer propostes adaptades a cada nen i nena.

Durant les setmanes que dura el Carnaval, preparem racons amb disfresses amb barrets, perruques, collarets, mocadors, guants, faldilles... Aprofitant el mirall que tenim a l’estança per tal que els infants mirin el seu cos i també les transformacions que es produeixen en posar-se un element nou: gorres, mocadors, ulleres...  


 






Com ja hem dit, hem de tenir en compte que als infants són molt petits i no tots es voldran disfressar, per tant, i sempre, com a prioritat, tindrem en compte les preferències de cadascú.


També fem propostes amb altres elements carnavalescos; com experimentació amb confeti, serpentines, paneres de diferents tipus de mascares... 








I finalment triem un dia (coincidint amb la tradició), fem una festa amb un gran berenar (xocolata desfeta, i crepes que una família va elaborar per a la ocasió) i ho celebrem tots plegats.





Aquell dia organitzem l’escola i hi posem un racó amb disfresses per als infants per a que es puguin vestir amb la roba que més els agradi i un altre racó per a pintar-se les cares. 


 

Aquell dia infants i adults poden triar si venir disfressats o no, i la única consigna que donem a les famílies és que preguntin i escoltin si els seus fills es volen disfressar...per la resta,....PER CARNAVAL TOT S’HI VAL!!





















Comentaris

Publica un comentari a l'entrada